












IPA
Intestinal Permeability Analysis
Hvem egner analysen sig til?
IPA-analysen er en urinprøve der primært undersøger for tarmpermeabilitet. Analysen egner sig til til alle der oplever fordøjelsesproblemer såsom oppustethed, diarré, smerter, mavesår, reflux, gastroenteritis (mave-tarm- infektion), fødevareallergier, fødevareintolerancer, luft i maven og prutter, Irritabel Tyktarms Syndrom (IBS) samt inflammatoriske tarmsygdomme (Crohn’s, Cøliaki og Colitis Ulcerosa). Desuden er analysen relevant for personer med autoimmune sygdomme, ledsmerter, atleter med mave-tarm symptomer, hudsygdomme samt udslæt og eksem.
Hvad testes der for?
Analysen tester fordøjelsessystemets evne til at fordøje og absorbere forskellige sukkerarter, herunder sukrose, laktose, raffinose, mannitol samt cellobiose. Resultatet kan indikere om man har en eksisterende sukker- eller laktoseintolerans, samt om der er tegn på øget permeabilitet i tyndtarmen (også kaldet leaky gut), øget permeabilitet i mavesækkens slimhinde samt irritation og inflammation i tyndtarmens slimhinde.
Hvad betyder resultatet for dig?
Med IPA-analysen måles forskellige mulige årsager til pågældende symptomer. På baggrund af analysesvaret kan en individuel behandling tilrettelægges, så ikke blot symptomerne kan forsøges lindret, men så en årsagsbehandling kan opstartes.
Med udgangspunkt i resultatet kan din behandler opsætte en individuel behandlingsplan, der f.eks. kan indeholde et individuelt tilpasset diæt- og kosttilskudsforslag samt en vurdering af hvor længe interventionen bør følges. Varigheden af interventionen er afhængig af det individuelle behov samt respons på behandlingen. Behandlingsplanen kan gå ud på at reparere mave- og/eller tarmslimhinden, hæmme irritation og inflammation samt tilpasse diæt ud fra laktose- og sukkerintoleranceresultaterne.
Referencer
-
Bjarnason, I., Macpherson, A. & Hollander, D. Intestinal Permeability: An Overview. Gatroenterol1 108, 1566–1581 (995).
-
Berstad, A., Undseth, R., Lind, R. & Valeur, J. Functional bowel symptoms, fibromyalgia and fatigue: a food-induced triad? Scandinavian journal of gastroenterology 8-9, 914–9 (2012).
-
Smith, M. D., Gibson, R. A. & Brooks, P. M. Abnormal bowel permeability in ankylosing spondylitis and rheumatoid arthritis. The Journal of rheumatology 12, 299–305 (1985).
-
McOmber, M. E., Ou, C.-N. & Shulman, R. J. Effects of timing, sex, and age on site-specific gastrointestinal permeability testing in children and adults. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 50, 269–75 (2010).
-
Juby, L. D., Rothwell, J. & Axon, A. T. Cellobiose/mannitol sugar test–a sensitive tubeless test for coeliac disease: results on 1010 unselected patients. Gut 30, 476–80 (1989).
-
Nieminen, U., Kahri, A., Savilahti, E. & Färkkilä, M. A. Duodenal disaccharidase activities in the follow-up of villous atrophy in coeliac disease. Scandinavian journal of gastroenterology 36, 507–10 (2001).
-
Heitlinger, L. A., Rossi, T. M., Lee, P. C. & Lebenthal, E. Human intestinal disaccharidase activities: correlations with age, biopsy technique, and degree of villus atrophy. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 12, 204–8 (1991).
-
Sutherland, L. R. et al. A simple, non-invasive marker of gastric damage: sucrose permeability. Lancet 343, 998–1000 (1994).
-
Wyatt, J. et al. Increased gastric and intestinal permeability in patients with Crohn’s disease. The American journal of gastroenterology 92, 1891–6 (1997).
-
Lobley, R. W., Burrows, P. C., Warwick, R., Dawson, D. J. & Holmes, R. Simultaneous assessment of intestinal permeability and lactose tolerance with orally administered affinose, lactose and L-arabinose. Clinical Science 79, 175–83 (1990).
-
Dawson, D. et al. Changes in jejunal permeability and passive permeation of sugars in intestinal biopsies in coeliac disease and Crohn’s disease. Clinical Science 74, 427–431 (1988).
-
Hessels, J. et al. Assessment of intestinal permeability: enzymatic

