Rødt kød versus grøntsager - og hvorfor!

Af
Christin Felicia Cathleen Walter
November 20, 2023

I årevis har komplementær hormon terapeuter og tilsvarende faggrupper opfordret folk til at begynde at spise en mere plantebaseret diæt!

 

Planter er de bedste kilder til de kritiske mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre), som din krop har brug for for at fungere optimalt, og de indeholder masser af makronæringsstoffer(protein, fedt og kulhydrater), der holder de indre systemer kørende og producerer energi .

 

Nu giver forskning fra American Heart Association yderligere bevis på, at vi er på rette vej. Læs nedenfor for at finde ud af sandheden om, hvordan indtagelse af rødt kød kan forårsage en risiko for både dit kardiovaskulære system og dit tarms mikrobiom!

 

Hvordan rødt kød påvirker din tarm og dit hjerte negativt

I årtier har forskere peget på rødt kød som en af de primære årsager til hjerte-karsygdomme. Selvom det meste af forskningen har været fokuseret på det høje kolesterol- og fedtindhold i rødt kød, har nogle taget initiativer til at lede efter andre måder, hvorpå rødt kød kan skade din krop.

 

Ifølge et papir udgivet af AHAjournals [1]¸ kan den højere risiko for hjerte-kar-sygdomme forårsages af indtagelse af rødt kød i vid udstrækning være resultatet af metabolitter produceret af dit tarm mikrobiom, når det nedbryder og fordøjer kød.

 

Når bakterierne i din tarm fordøjer rødt kød, produceres der et kemisk biprodukt kaldet trimethylamin N-oxid eller TMAO. Dette kemikalie er produceret for, at dine tarmbakterier kan være i stand til at fordøje det høje indhold af L-carnitin i det røde kød.

 

I tidligere undersøgelser har man forbundet TMAO med type2-diabetes, nyresygdomme og højere risiko for hjertekarsygdomme. Men i denne særlige undersøgelse, undersøgte forskerne niveauerne af TMAO i blodet hos deltagerne for at se præcis, hvordan det kunne bidrage til en højere risiko for hjerte- karproblemer.

 

Efter at have analyseret blodprøverne fandt de ud af, at blodsukkerniveauet havde en tendens til at være højere efter indtagelse af rødt kød (takket være TMAO), såvel som generel betændelse i kroppen. Blodtryk og kolesterolniveauer viste sig at være langt mindre vigtige, for den højere risiko for hjerte-karsygdomme end højt blodsukker og inflammation i kroppen.

 

Hvad betyder det?

Enkelt: rødt kød (med alt dets mættede fedt og kolesterol) er måske ikke i sig selv problemet. Det virkelige problemer er den måde, det påvirker din krop på.

 

Fordi din krop er nødt til at producere TMAO, for at nedbryde det høje L-carnitin indhold i det røde kød, derved øges tilstedeværelsen af disse metabolitter - og kan dermed bidrage til højere forekomster af ikke kun CVD,men også diabetes og kronisk nyresygdom.

 

Måske en mission skal startes med at give dig en videns mulighed, for med simple tiltag at ændre dit liv med en bevidsthed om at leve, med urmenneske krop i denne moderne verden. Gøre dette ved at give dig kuraterede videnskabsstøttede sundhedstips, ernæringsråd og mundrette opskrifter et par gange om måneden. Kunne dette være af din interesse; Så send mig en mail (c@dare2develop) med tilmeld i emnefeltet og du tilmelder dig, til fx at modtage ny dokumenteret viden og en eksklusiv adgang til nyt ugentligt indhold GRATIS. Interesseret?

 

Den smarteste diæt er Plantebaseret

At reducere rødt kød i din kost er en god måde at forhindre produktionen af TMAO-metabolitter, som igen vil mindske din risiko for hjerte-karsygdomme. Tilføjelsen af hjerte smarte plantebaserede fødevarer vil ikke kun mindske CVD-risikoen yderligere, men faktisk forbedre din hjerte- og hjerne- sundhed. Plantebaserede fødevarer er fyldt med antioxidanter og mikronæringsstoffer, der vil beskytte dit hjerte mod "inflammation"(betændelsesinduceret aldring) og samtidig opretholde en sundere hjernefunktion.

 

Hvilke fødevarer skal være kernen i din kost?

 

Nødder og frø - Disse er rige på sunde fedtsyrer, der tjener; som beskyttere for din hud og cellerne i din hjerne, organer og blodkar.Græskarfrø, sesamfrø, chiafrø, mandler, cashewnødder og valnødder er nogle af de bedste tilføjelser til en plantebaseret diæt.

 

Bælgfrugter - såsom linser, bønner og kikærter er alle fantastiske kilder til det protein, din krop har brug for, for at opbygge muskelmasse, men indeholder ingen L-carnitin, og vil derfor ikke udløse produktionen af TMAO. De er også rige på kostfibre, og kan fodre bakterierne i din tarm på sundere vis, opmuntre dem til at blomstre og forbedre fordøjelsen generelt.

 

Fuldkorn - er en fantastisk kilde til energi, såvel som fibre (opløselige og uopløselige), mineraler og endda nogle proteiner.Quinoa, brune ris, byg, hirse, spelt, couscous og boghvede er alle fremragende tilføjelser til en sundere, plantebaseret kost.

 

Frugt - er en super kilde til antioxidanter. Orange frugter indeholder vitamin A, blåbær og røde blommer indeholder anthocyaniner, vandmelon indeholder lycopen, og citrusfrugter er fyldt med vitamin C. Du vil ikke spise FOR MEGET frugt, da det er højt på frugtsukker. Men 2-3 stykker frugt om dagen kan være en fantastisk måde at få flere af de hjertesmarte,neurobeskyttende antioxidanter, der hjælper til at afværge for tidlig aldring.

 

Grøntsager -  er grundlaget for en sund kost. Jo større variation du spiser med – knolde, rødder, korsblomstrede grøntsager, spirer, bladgrønt osv. – jo bredere udvalg af mikro- og makronæringsstoffer får du. Grøntsager er fantastiske for fordøjelsen og giver de kostfibre, der fodrer dine tarmbakterier. Jo mere du kan tilføje til din kost, jo sundere bliver du i det lange løb!

Omega 3 - Fordi førsteklasses ren omega-3 olie; fra 100 % arktisk vild torskefisk, tilsat koldpresset økologisk olivenolie og vitamin D3 giver dig de ultimative fordele for bedre hjerte-, syn- og hjernesundhed.

 

Du kan altid tilføje andre fødevarer (fisk, magert kød, æg, osv.), men disse bør være grundlaget for din kost. Ikke kun vil de bekæmpe ophobningen af TMAO, der kan bidrage til højere CVD-risici, men de vil sikre, at din tarm fungerer med optimal kapacitet og holder din krop sund indefra og ud.

 

Ressourcer:

 

[1]https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.121.316533