Jordbær er både lækre og sunde

Af
Christin Felicia Cathleen Walter
July 10, 2024

Det er højsæsonen for jordbær, og som fortaler for sundere spisning er jeg glad for, at jordbær er så eftertragtede og populære. Af alle de fødevarer, du kan spise, er bær noget af det sundeste.

Det gælder også jordbær, som er velsmagende og sunde. Også på mange andre måder end i en skål tilsat sukker og fløde. Prøv dem på rugbrød, i salater eller i sunde, frugtbaserede desserter.

Jordbær indeholder et væld af gavnlige stoffer, som er gode for dit hjerte, din hjerne og dit blodsukker. Samtidig viser forskning, at jordbær også kan være med til at dæmpe inflammation og have en hæmmende indvirkning på nogle kræftformer.  

Jordbærrets ernæringsfakta

Lad os først se på, hvordan jordbærrets næringsstofprofil ser ud. En kop snittede jordbær giver omkring 53 kalorier, hvoraf næsten alle kommer fra kulhydrater. Du får også anstændige 3,3 gram fibre, en smule fedt og en anelse over et gram protein. Desuden er jordbær en god kilde til B- og C-vitamin samt essentielle mineraler som mangan, kobber og kalium.

Jordbær får, ligesom andre naturligt røde fødevarer, deres røde nuance fra høje koncentrationer af polyfenoler og antioxidanter. Jordbær er også rige på antioxidanten ellaginsyre, som virker anti-inflammatorisk, antidiabetisk, hjerte-/karbeskyttende og nerve-/hjernebeskyttende samt har præbiotiske egenskaber.

Jordbær og hjertet

Jordbær kan måske beskytte dit hjerte. I en undersøgelse fra 2021 blev jordbærs effekt undersøgt på voksne med risiko for bl.a. diabetes og åreforkalkning (de havde symptomer på metabolisk syndrom).

De frivillige forsøgspersoner blev tilfældigt opdelt i tre grupper: En fik en lille dosis (13 gram) jordbærpulver hver dag, en anden fik en større dosis (32 gram) om dagen, og den tredje gruppe fik placebo.

Efter kun fire ugers indtagelse af jordbærpulver, uanset om det var den lille eller store dosis, var forsøgspersonernes antioxidantniveauer steget. Den større dosis reducerede også markører relateret til inflammation og dårlig blodkarfunktion.

Andre forøg har vist, at jordbær også kan være med til at sænke det systoliske blodtryk og øge den samlede antioxidantkapacitet. Hvilket kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Jordbær og diabetes

Ved første øjekast tror du måske ikke, at søde frugter kan forebygge eller hjælpe med at håndtere diabetes, karakteriseret ved et højt blodsukkerniveau . Men jordbær har som andre bær vist sig at hjælpe mennesker med høj insulinresistens med at sænke deres blodsukker efter at have spist samt reducere insulinstigninger.

Jordbær og hjernen

Ifølge et klinisk forsøg offentliggjort i 2023, gjorde en ounce (ca. 28 g) jordbærpulver om dagen ældre mennesker klogere. Specifikt fandt forskerne ud af, at det kunne øge behandlingshastigheden og forbedre den episodiske hukommelse. Det er den slags hukommelse, der stiller klart på at huske, hvad du fik til morgenmad, eller hvem du sad ved siden af i tredje klasse.

En anden undersøgelse fra 2023 er udført på overvægtige midaldrende mænd og kvinder, der led af "subjektiv kognitiv tilbagegang". Det vil sige, at de selv rapporterede at føle sig mindre skarpe end tidligere. Efter 12 ugers indtagelse af jordbærpulver reduceredes et fænomen kendt som "hukommelsesinterferens”. Med andre ord var de mindre tilbøjelige til at opleve, at ældre minder blokerede for dannelsen af nyere.

Jordbærpulveret reducerede også deltagernes sandsynlighed for at opleve symptomer på depression.

Jordbær og inflammation

En af de ting, der ofte sker for overvægtige mennesker, er, at de udvikler slidgigt, især i vægtbærende led som knæ. Fedme kan øge inflammationen og lægger ekstra pres på leddene.

I en undersøgelse fra 2017 fik 17 overvægtige mennesker med slidgigt i knæene enten en jordbærholdig drik eller en placebo-drik i 12 uger. Samtidig blev deltagerne målt for en lang række markører relateret til smerte og betændelse.

Forskerne fandt ud af, at folk, der drak jordbærdrikken, havde lavere niveauer af visse inflammatoriske markører i deres blod. De rapporterede også mindre smerte og bedre evne til at udføre daglige aktiviteter sammenlignet med dem, der drak kontroldrikken.

Jordbær og kræft

En undersøgelse fra 2012 viste, at jordbærekstrakt var i stand til at forlænge levetiden for mus med brystkræft ved at bremse tumordannelsen og få kræftceller til at selvdestruere (apoptose).

Fire år senere viste en anden undersøgelse, at et polyfenolrigt ekstrakt af jordbær reducerede levedygtigheden af invasive brystkræftceller, både i reagensglasundersøgelser og i mus.

En undersøgelse fra 2022 viste også, at en type fenoler, som ikke kan udvindes fra jordbær, men kun er til stede i hele jordbær, beskyttede celler i reagensglas mod tyktarmskræft.

Er jordbær værd at spise?

De sundhedsmæssige fordele ved jordbær er bemærkelsesværdige. Du bør dog overveje, hvilke jordbær du køber, for de kan have stor miljøpåvirkning og endda påvirke sundheden.

Konventionelt dyrkede jordbær er ofte sprøjtet med pesticider, hvilket kan øge risikoen for flere forskellige sygdomme, herunder kræft, hjertesygdomme og neurologiske sygdomme. Det er derfor altid en god ide at købe økologiske jordbær.

Hold dig også til jordbær, som er dyrket lokalt. Transport af fødevarer fra oversøiske lande sætter nemlig et stort CO2-aftryk.

Lige meget, hvilke jordbær du køber, skal du huske at vaske dem. På den måde undgår du eventuelle pesticidrester samt sygdomme forårsaget af f.eks. E. coli O157:H7, norovirus og hepatitis A.

Når sæsonen er slut, kan du stadig nyde jordbær. Du skal bare købe dem på frost.

Nyd jordbærrene, for de er bærlækre!